Oduševila nas je posjeta domovini Prosseca. Bogati krajolici, prekrasni vinogradi i savršena priroda nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Posjetili smo grad Conegliana u prosseco regiji Valdobbiadene.
Priča o podrijetlu pjenušca prosseco može se čitati u selima, dvorcima i crkvama na brdima prekrivenim vinovom lozom. Prizori iz bajke vinu daju posebnu romantiku. Dok pijemo pjenušac odlične kvalitete, od ljepote zastaje dah: vinogradi na strmim obroncima kao da su stvoreni za fotografije na instagramu.
Brda Valdobijadenea nazivaju se „pjenušavo srce“ Italije. Ljudi su ovdje stoljećima oblikovali i prilagođavali ovaj neravni teren da bi dobili grožđe potrebno za izradu ovog pjenušavog vina. Sve se isplatilo jer se upravo ovdje proizvodi najbolji prosecco. Vrhunsko vino s mjehurićima dopalo se i komisiji iz UNESCA koja ga je uvrstila na listu zaštićene svjetske kulturne baštine. Iako se prosecco proizvodi i u nekim drugim dijelovima zemlje, samo ovo područje završilo je na popisu Svjetske baštine.
Oni žive i oblikuju jedinstveni krajolik, pačvork strmih, zahtjevnih vinograda koji se mogu obrađivati samo ručno. Nebrojene generacije stvarale su taj distinktivni pačvork i jedinstvene travnate terase, ciglione. Njihov rad u prirodi je urezao jedinstveni identitet,” stoji u obrazloženju UNESCO-ve odluke.
Naime, prosecco proizveden uokolo Conegliana i Vaaldobiaddenna ima poseban okus, zahvaljujući složenoj geologiji područja. Krajolik karakteriziraju brda znana kao “ciglioni“, koji su zapravo travnate terase stvorene djelovanjem čovjeka, a vinogradi se mogu obrađivati – samo ručno. Zbog svega toga, Prosecco je danas najpoznatije talijansko vino u svijetu
Vinarije su u cijeloj regiji, naravno, otvorene za posjete, a do ove regije lako je doći iz Rijeke, bilo da nam je krajnja destinacija Venecija ili smo se uputili ciljano radi vinskog turizma. U oba slučaja vrijedi doći, uživat ćete u vinskom izletu.